Składniki:
- 40 dag filetów ze świeżego pstrąga
- 15 dag wędzonego łososia pokrojonego w cienkie plastry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
do
przybrania:
- plasterki cytryny
sos:
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki soku
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- sól, szczypta pieprzu cayenne
Przygotuj
sos – garnek z żółtkami wstaw do większego garnka z wrzącą wodą (dno nie
powinno stykać się z powierzchnią wody) i ubijając, cienkim strumieniem dodawaj
sok z cytryny. Garnek zdejmij z ognia i nadal ubijając, powoli wlewaj gorące,
roztopione masło. Przypraw pieprzem cayenne i mieszając, połącz ze skórką i
sokiem z pomarańczy. Następnie przypraw solą i ostudź.
Filety
skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Na filetach połóż plastry
łososia i ciasno zwiń. Roladki zawiń (każdą osobno) w folię aluminiową i gotuj
15 minut w garnku do gotowania na parze. Następnie ostudź, zdejmij folię i
przekrój roladki na pół. Podawaj z sosem, przybrane plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz