Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Roladki rybne

Składniki:
  • 40 dag filetów ze świeżego pstrąga
  • 15 dag wędzonego łososia pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
do przybrania:
  • plasterki cytryny
sos:
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • sól, szczypta pieprzu cayenne

Przygotuj sos – garnek z żółtkami wstaw do większego garnka z wrzącą wodą (dno nie powinno stykać się z powierzchnią wody) i ubijając, cienkim strumieniem dodawaj sok z cytryny. Garnek zdejmij z ognia i nadal ubijając, powoli wlewaj gorące, roztopione masło. Przypraw pieprzem cayenne i mieszając, połącz ze skórką i sokiem z pomarańczy. Następnie przypraw solą i ostudź.

Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Na filetach połóż plastry łososia i ciasno zwiń. Roladki zawiń (każdą osobno) w folię aluminiową i gotuj 15 minut w garnku do gotowania na parze. Następnie ostudź, zdejmij folię i przekrój roladki na pół. Podawaj z sosem, przybrane plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...