Składniki:
- 4 filety z turbota
- 12 żółtek
- 10 dag ugotowanego posiekanego szpinaku
- 1/3 szklanki winiaku
- sól
do
przybrania:
- plasterki cytryny
sos:
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki śmietany 30-proc.
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Najpierw przygotuj sos – masło rozgrzej, wymieszaj z mąką,
rozprowadź śmietaną, a następnie przypraw sokiem z cytryny i solą. Sos gotuj na
małym ogniu ok. 3 minut, stale mieszając.
Filety
oprósz solą, ciasno zwiń w roladki i ułóż w 4 żaroodpornych foremkach. 2/3 sosu
maślanego roztrzep z żółtkiem, połącz z winiakiem i przypraw solą. Roladki
zalej sosem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Resztę
sosu wymieszaj ze szpinakiem i rozlej na talerze. Na porcjach sosu połóż
zapieczone roladki i przybierz plasterkiem cytryny. Podawaj z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz