Składniki:
- 12 filetów z dorsza
- po 1 zielonej, czerwonej i żółtej papryce
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany 22-proc.
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Filety skrop sokiem z cytryny.
Czosnek zmiażdż i posmaruj nim rybę, a następnie przypraw solą i pieprzem.
Przygotuj papryki – umyj je i piecz
w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do chwili, aż skórka
sczernieje. Następnie włóż do plastikowych woreczków i schłodź w lodówce.
Oczyść ze skórki, gniazd nasiennych i każdą pokrój na 12 pasków.
Następnie przygotuj roladki – na
każdy filet połóż po 3 różnokolorowe paski papryki, zroluj, zwiąż nitką i lekko
obsmaż na maśle. Wlej wino i duś 20 minut na małym ogniu, po czym wyjmij i
zdejmij nitki. Sos wymieszaj ze śmietaną i dopraw sosem sojowym. Roladki
ponownie włóż do sosu i duś 5 minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko,
frytkami lub bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz