Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Dorszowe roladki

Składniki:
  • 12 filetów z dorsza
  • po 1 zielonej, czerwonej i żółtej papryce
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany 22-proc.
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Filety skrop sokiem z cytryny. Czosnek zmiażdż i posmaruj nim rybę, a następnie przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj papryki – umyj je i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do chwili, aż skórka sczernieje. Następnie włóż do plastikowych woreczków i schłodź w lodówce. Oczyść ze skórki, gniazd nasiennych i każdą pokrój na 12 pasków.

Następnie przygotuj roladki – na każdy filet połóż po 3 różnokolorowe paski papryki, zroluj, zwiąż nitką i lekko obsmaż na maśle. Wlej wino i duś 20 minut na małym ogniu, po czym wyjmij i zdejmij nitki. Sos wymieszaj ze śmietaną i dopraw sosem sojowym. Roladki ponownie włóż do sosu i duś 5 minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, frytkami lub bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...