Składniki:
- 1,5 kg mięsa cielęcego bez kości
- 3 czerwone cebule
- 40 dag marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 brokuł
- 1 główka kalafiora
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
Cielęcinę natrzyj pokruszonym
tymiankiem i kminkiem wymieszanymi z solą i pieprzem, a następnie uformuj i
obwiąż nicią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso zrumień w rondlu na oleju
i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej sosem z rondla i bulionem, dodaj
natkę, liście laurowe i cebulę. Przykryj folią aluminiową i piecz ok. 75 minut
w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Kalafior i brokuł podziel na
różyczki. Marchew i seler pokrój na kawałki. Przygotowane warzywa ugotuj na
parze i podawaj z cielęciną pokrojoną w plastry. Sos przecedź i podawaj w
sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz