Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Cielęcina z warzywami

Składniki:
  • 1,5 kg mięsa cielęcego bez kości
  • 3 czerwone cebule
  • 40 dag marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 brokuł
  • 1 główka kalafiora
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

Cielęcinę natrzyj pokruszonym tymiankiem i kminkiem wymieszanymi z solą i pieprzem, a następnie uformuj i obwiąż nicią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso zrumień w rondlu na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej sosem z rondla i bulionem, dodaj natkę, liście laurowe i cebulę. Przykryj folią aluminiową i piecz ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Marchew i seler pokrój na kawałki. Przygotowane warzywa ugotuj na parze i podawaj z cielęciną pokrojoną w plastry. Sos przecedź i podawaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...