Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tort migdałowy

Składniki:
  • 30 dag zmielonych migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki bułki tartej
do przygotowania tortownicy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
krem:
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki śmietanki 36-proc.
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
do przybrania:
  • listki melisy
  • wiórki czekoladowe

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok wymieszaj z migdałami, bułką tartą i pianą ubitą z białek. Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą i wlej do niej masę. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudź i przekrój na dwa blaty.

Następnie przygotuj krem – jajka utrzyj z cukrem pudrem, a następnie ubij na parze do zgęstnienia i ostudź. Masło utrzyj z migdałami, dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj.
Blaty przełóż kremem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, a następnie posmaruj wierzch i boki tortu. Przybierz wiórkami czekoladowymi i listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...