Składniki:
- 30 dag zmielonych migdałów
- 20 dag cukru pudru
- 8 jajek
- 2 cukry waniliowe
- 1 cytryna
- 3 łyżki bułki tartej
do przygotowania tortownicy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
krem:
- 20 dag zmielonych migdałów
- 15 dag cukru pudru
- 3 jajka
- 20 dag masła
- 2 szklanki śmietanki 36-proc.
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
do przybrania:
- listki melisy
- wiórki czekoladowe
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok
wymieszaj z migdałami, bułką tartą i pianą ubitą z białek. Tortownicę wysmaruj
masłem, wysyp bułką tartą i wlej do niej masę. Piecz 45 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudź i przekrój na dwa blaty.
Następnie przygotuj krem – jajka
utrzyj z cukrem pudrem, a następnie ubij na parze do zgęstnienia i ostudź.
Masło utrzyj z migdałami, dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj.
Blaty przełóż kremem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, a
następnie posmaruj wierzch i boki tortu. Przybierz wiórkami czekoladowymi i
listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz