Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 50 dag zielonego mrożonego groszku
- 20 dag świeżych grzybów (boczniaków lub pieczarek)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kremówki
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
Do wrzącego
bulionu włóż groszek, postaw garnek na małym ogniu i gotuj 15 minut pod
przykryciem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oleju,
przełóż do groszku i chwilę razem gotuj. Grzyby umyj, osusz, pokrój na wąskie
paski, obsmaż na pozostałym oleju, przypraw solą i pieprzem. Z garnka wyjmij
łyżką cedzakową trochę groszku, zmiksuj i przypraw do smaku solą, pieprzem i
odrobiną gałki. Wlej śmietanę (2 łyżki zostaw), zagotuj. Pozostały groszek i
pokrojone grzyby rozłóż do gorących talerzy, zalej wrzącym kremem. Każdą porcję
udekoruj łyżeczką śmietanki i lekko oprósz gałką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz