Składniki:
- 60 dag solonych płatów śledziowych
- 3 cebule
- 2–3 łyżki oleju
- 5 dag suszonych grzybów
- 3–4 ogórki kiszone
- zielenina
- pieprz, sól
Grzyby mocz
kilka godzin, po czym ugotuj w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
Płaty śledziowe wymocz, następnie osącz, zdejmij skórę i usuń ości. Cebulę
posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Osączone grzyby drobno pokrój, dodaj do
cebuli, duś razem kilka minut. Przypraw do smaku i wymieszaj z posiekaną
zieleniną. Na każdym płacie śledziowym ułóż warstwę przygotowanego farszu,
zroluj i zepnij wykałaczką. Przed podaniem udekoruj roladki plasterkami ogórka
kiszonego.
Podawaj z
pieczywem razowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz