Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Zapiekanka z ziemniaków i kiszonej kapusty

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 40 dag odciśniętej kapusty kiszonej
  • 3/4 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy
  • po 2–3 goździki i owoce jałowca
  • mielony biały pieprz, sól
  • tłuszcz do formy

Wyszorowane ziemniaki gotuj w łupinkach w osolonej wodzie ok. 25 minut. Następnie osącz, obierz, przeciśnij przez praskę, przypraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Śmietanę ubij mikserem, wymieszaj z natką pietruszki i ziemniakami. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj kiszoną kapustę, listek laurowy, goździki, jałowiec i chwilę razem duś pod przykryciem. Następnie dodaj obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę, wywar z warzyw i przyprawy. Duś 15 minut.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i kapustę, kończąc warstwą ziemniaków. Wstaw potrawę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj ok. 40 minut. Pod koniec zapiekania posyp startym żółtym serem.

Podawaj w naczyniu, w którym potrawa była zapiekana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...