Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 40 dag odciśniętej kapusty kiszonej
- 3/4 szklanki wywaru z warzyw
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 10 dag startego żółtego sera
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- po 2–3 goździki i owoce jałowca
- mielony biały pieprz, sól
- tłuszcz do formy
Wyszorowane
ziemniaki gotuj w łupinkach w osolonej wodzie ok. 25 minut. Następnie osącz,
obierz, przeciśnij przez praskę, przypraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Śmietanę ubij mikserem, wymieszaj z natką pietruszki i ziemniakami. Drobno
pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj kiszoną kapustę, listek laurowy,
goździki, jałowiec i chwilę razem duś pod przykryciem. Następnie dodaj obrane
jabłko pokrojone w drobną kostkę, wywar z warzyw i przyprawy. Duś 15 minut.
W
żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i
kapustę, kończąc warstwą ziemniaków. Wstaw potrawę do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i zapiekaj ok. 40 minut. Pod koniec zapiekania posyp
startym żółtym serem.
Podawaj w
naczyniu, w którym potrawa była zapiekana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz