Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Bliny z ziemniaków i mąki gryczanej

Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 2 dag drożdży
  • po 1/2 szklanki piwa i mleka
  • sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i żółtka, starannie wymieszaj. Z białek ubij pianę, delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzej, wlej do drożdży i wymieszaj z ciastem. Nadal mieszając, wlej letnie piwo. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie na małą patelnię z rozgrzanym olejem nałóż porcje ciasta i usmaż rumiane placki wielkości patelni. Podawaj gorące. Do polania podaj stopione masło i śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...