Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Serowe ciasteczka

Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 18 dag startego sera ementalera
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
do posmarowania ciasteczek:
  • 1 żółtko
do posypania:
  • mak
  • nasiona sezamu
  • kminek

Masło utrzyj z serem, dodaj śmietanę, sól oraz paprykę. Całość starannie wymieszaj. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, a następnie dodaj do masy serowej i zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na 2,5 godziny, następnie rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij ciasteczka foremkami o różnych kształtach. Żółtko roztrzep z 1 łyżką wody, posmaruj nim ciastka, a następnie posyp je makiem, kminkiem oraz sezamem. Piecz 6–12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...