Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 18 dag startego sera ementalera
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
do posmarowania
ciasteczek:
- 1 żółtko
do posypania:
- mak
- nasiona sezamu
- kminek
Masło utrzyj z serem, dodaj śmietanę, sól oraz paprykę.
Całość starannie wymieszaj. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, a następnie
dodaj do masy serowej i zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na 2,5 godziny,
następnie rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij ciasteczka foremkami o różnych
kształtach. Żółtko roztrzep z 1 łyżką wody, posmaruj nim ciastka, a następnie
posyp je makiem, kminkiem oraz sezamem. Piecz 6–12 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz