Składniki:
- 2 kg schabu środkowego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki cząbru
- 4 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1,5 szklanki bulionu
- 15 dag śmietany 22-proc.
- pieprz, sól
Schab
umyj, osusz, natrzyj musztardą i przyprawami, owiń w folię i włóż na noc do
lodówki. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na smalcu, przełóż do żaroodpornego
naczynia, wlej bulion, przykryj i piecz 2 godziny w piekarniku nagrzanym do
temperatury 190 stopni. Po upieczeniu mięsa zlej sos do rondelka i wymieszaj ze
śmietaną. Mięso pokrój w plastry, ułóż na ogrzanym półmisku. Sos podawaj w
sosjerce. Jeśli chcesz, by schab był bardziej dietetyczny, możesz upiec go w
rękawie foliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz