Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Krem z brokułów 2


Składniki:
  • 1,5 kg brokułów
  • 1/2 małego selera
  • 2,5 l bulionu (może być z kostki)
  • 1 szklanka śmietany 22-proc.
  • 3 żółtka
  • 15 dag startego parmezanu
  • 3/4 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • listki bazylii lub pietruszki do przybrania
  • sól, pieprz

Brokuły oraz seler umyj, obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj 15 minut w bulionie, po czym przestudź i zmiksuj. Dodaj ser, przyprawy i gotuj, mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i starannie wymieszaj ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Kremówkę ubij na sztywno. Zupę wlej do filiżanek, udekoruj łyżeczką bitej śmietanki oraz listkiem bazylii lub pietruszki. Osobno podaj groszek ptysiowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...