Składniki:
- 1,5 kg brokułów
- 1/2 małego selera
- 2,5 l bulionu (może być z kostki)
- 1 szklanka śmietany 22-proc.
- 3 żółtka
- 15 dag startego parmezanu
- 3/4 szklanki śmietanki 30-proc.
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- listki bazylii lub pietruszki do przybrania
- sól, pieprz
Brokuły
oraz seler umyj, obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj 15 minut w bulionie, po
czym przestudź i zmiksuj. Dodaj ser, przyprawy i gotuj, mieszając, aż składniki
się połączą. Zdejmij z ognia i starannie wymieszaj ze śmietaną roztrzepaną z
żółtkami. Kremówkę ubij na sztywno. Zupę wlej do filiżanek, udekoruj łyżeczką
bitej śmietanki oraz listkiem bazylii lub pietruszki. Osobno podaj groszek
ptysiowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz