Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Sałatka warzywna z sosem orzechowym

Składniki:
  • 50 dag białej kapusty
  • 5 pomidorów
  • 1 kalafior
  • 4 marchewki
  • 3 ogórki
  • sól, pieprz
sos:
  • 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Warzywa umyj. Kapustę pokrój w kostkę, a kalafior podziel na różyczki. Marchew i ogórki obierz i pokrój w słupki. Pomidory sparz, obierz i pokrój na cząstki. Kapustę, kalafior i marchew ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Warzywa połącz, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Następnie przygotuj sos – orzechy zmiksuj z oliwą, dodaj sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem oraz imbirem.

Sałatkę podawaj polaną sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...