Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2 szklanki ryżu białego długoziarnistego
- 1–2 duże pory
- kilka plastrów żółtego sera
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki oleju
Ryż opłucz i ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Por umyj, przekrój
wzdłuż i pokrój w niezbyt cienkie półplasterki. Rozmaryn lekko zrumień na mocno
rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Dodaj pory i nadal mieszając, także zrumień,
po czym włóż mięso i smaż do całkowitego ścięcia białka.
Mięso z porami i rozmarynem
dokładnie wymieszaj z ryżem, dodaj sól i pieprz do smaku, przełóż do prodiża,
na wierzchu połóż plastry żółtego sera i zapiekaj 20 minut.
Zapiekankę możesz również zapiec w
piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Podawaj gorącą, z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz