Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Ryżowa zapiekanka z porem


Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 szklanki ryżu białego długoziarnistego
  • 1–2 duże pory
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki oleju

Ryż opłucz i ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Por umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w niezbyt cienkie półplasterki. Rozmaryn lekko zrumień na mocno rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Dodaj pory i nadal mieszając, także zrumień, po czym włóż mięso i smaż do całkowitego ścięcia białka.

Mięso z porami i rozmarynem dokładnie wymieszaj z ryżem, dodaj sól i pieprz do smaku, przełóż do prodiża, na wierzchu połóż plastry żółtego sera i zapiekaj 20 minut.

Zapiekankę możesz również zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Podawaj gorącą, z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...