Składniki:
- 1 kg marchwi
- 4 ziemniaki
- 10 dag masła
- 6 szklanek bulionu z kostki
- 1 szklanka śmietany 30-proc.
- 20 łyżek winiaku
- 20 dag płatków migdałowych
- 10 dag smażonej w syropie skórki pomarańczowej
- sól, cukier
do przybrania:
- listki mięty
Marchew i ziemniaki obierz, umyj,
pokrój, podsmaż na maśle, a następnie zalej bulionem i gotuj ok. 30 minut. Zupę
zdejmij z ognia, przestudź i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę i
winiak. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.
Gorącą zupę rozlej do talerzy, posyp
płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Przybierz listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz