Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Jaja z popiołu

Składniki:
  • 6 jaj
  • 6 pomidorów
  • pęczek dymki
  • sól, pieprz

Jaja umyj, nakłuj igłą skorupki na czubkach w kilku punktach. Zawiń każde jajo w wilgotną szmatkę, najlepiej płócienną. Odgarnij z ogniska na bok gorący popiół. Włóż do niego jaja w szmatkach. Po 3 minutach obróć je, dosyp nieco żaru, piecz ok. 10 minut. Trzask pękających skorupek jest sygnałem, że jaja są gotowe. Wyjmij je z popiołu, zanurz w zimnej wodzie, odwiń. Jaja podawaj w spękanych skorupkach (ze ściętymi pęcherzykami białek w miejscach nakłuć). W osobnych naczyniach ustaw na piknikowym obrusie pokrojone pomidory, dymki (w całości) oraz sól i pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...