Składniki:
- 6 jaj
- 6 pomidorów
- pęczek dymki
- sól, pieprz
Jaja umyj,
nakłuj igłą skorupki na czubkach w kilku punktach. Zawiń każde jajo w wilgotną
szmatkę, najlepiej płócienną. Odgarnij z ogniska na bok gorący popiół. Włóż do
niego jaja w szmatkach. Po 3 minutach obróć je, dosyp nieco żaru, piecz ok. 10
minut. Trzask pękających skorupek jest sygnałem, że jaja są gotowe. Wyjmij je z
popiołu, zanurz w zimnej wodzie, odwiń. Jaja podawaj w spękanych skorupkach (ze
ściętymi pęcherzykami białek w miejscach nakłuć). W osobnych naczyniach ustaw
na piknikowym obrusie pokrojone pomidory, dymki (w całości) oraz sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz