Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym

Składniki:
  • 12 dzwonek łososia po 10–15 dag
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sok z 1,5 cytryny
  • sól, pieprz
sos czosnkowy:
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki czosnku
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Ryby umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, skrop cytryną i posmaruj oliwą. Włóż na 1 godzinę do lodówki. Piecz 7 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Przyrządź sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj starannie z pozostałymi składnikami. Łososia ułóż na wygrzanym półmisku do ryb. Sos podawaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...