Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 3 jajka
- 7 łyżek mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki margaryny
nadzienie:
- 1 słoik marmolady wieloowocowej
Mąkę
przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zrób w niej zagłębienie. Wbij 1
jajko i 2 żółtka, a białka zachowaj. Dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto i
odstaw je do lodówki na 30 minut. Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich
rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm i pokrój na kwadraty o boku 7 cm. Kwadraty
posmaruj białkiem, a następnie na każdym ułóż kopczyk marmolady i zwiń ciasto w
rogalik. Blachę wysmaruj margaryną. Rogaliki ułóż na blasze i przed włożeniem
do piekarnika posmaruj pozostałym białkiem. Piecz 15–20 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone w domu rogaliki włóż do
drucianego koszyczka i odgrzej na żarze ogniska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz