Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Rogaliki z marmoladą

Składniki:
ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 7 łyżek mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki margaryny
nadzienie:
  • 1 słoik marmolady wieloowocowej

Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zrób w niej zagłębienie. Wbij 1 jajko i 2 żółtka, a białka zachowaj. Dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto i odstaw je do lodówki na 30 minut. Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm i pokrój na kwadraty o boku 7 cm. Kwadraty posmaruj białkiem, a następnie na każdym ułóż kopczyk marmolady i zwiń ciasto w rogalik. Blachę wysmaruj margaryną. Rogaliki ułóż na blasze i przed włożeniem do piekarnika posmaruj pozostałym białkiem. Piecz 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone w domu rogaliki włóż do drucianego koszyczka i odgrzej na żarze ogniska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...