Składniki:
ciasto:
- 2–3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 15–20 dag mąki pszennej
- sól
- 10 dag sera mozzarella
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
farsz:
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 jajo
- sól
Najpierw przygotuj ciasto – żółtka
zmiksuj (albo ubij trzepaczką) z mlekiem oraz mąką na jednolitą masę (jeżeli
jest zbyt gęsta, dolej trochę wody). Z białek i szczypty soli ubij pianę,
delikatnie połącz z masą żółtkową, a następnie z powstałego ciasta usmaż
naleśniki.
Przygotuj farsz – szpinak uduś z
masłem i odparuj. Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i ser. Posól do smaku. Przestudź.
Naleśniki posmaruj grubo farszem,
zwiń w rulon, podwijając boki, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem
i posyp startą mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni, aż ser się roztopi i zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz