Składniki:
ciasto:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła
- 1 duże jajo
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 5 plasterków boczku
- 14 dag żółtego sera
- 3 jaja
- 1,5 szklanki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 plasterki drobno pokrojonej szynki
- szczypta gałki muszkatołowej
- ewentualnie kilka sparzonych suszonych śliwek
Z
podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i włóż na 1 godzinę do
lodówki. Nagrzej piekarnik. Formę do tarty starannie wylep ciastem. Możesz użyć
zwykłej tortownicy – wtedy kant ciasta powinien sięgać do 1/3 wysokości jej
ścianki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie
przygotuj farsz.
Boczek
podsmaż na patelni, osącz z tłuszczu i drobno posiekaj. Ser pokrój w kostkę.
Podpieczony spód wyłóż kawałkami szynki, boczku i sera (ewentualnie także
suszonymi śliwkami pokrojonymi w paski). Zalej sosem przyrządzonym z jaj
rozbitych ze śmietaną i przyprawionych koperkiem. Formę wstaw do piekarnika i
posyp gałką muszkatołową.
Kisz
możesz podawać na ciepło lub na zimno. Możesz też zmieniać składniki farszu i
wymyślać coraz to nowe wersje. Jeśli do ciasta dodasz cukru, uzyskasz spód do
tarty z sezonowymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz