- duża puszka groszku
- 15 dag pieczarek
- pół opakowania mrożonej włoszczyzny
- 30 dag parzonej białej kiełbasy
- cebula
- łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
- 3 łyżki posiekanego koperku
- grzanki:
- 8 plasterków bułki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na maśle, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki, smaż razem przez 5 minut, po czym dodaj włoszczyznę i pół szklanki gorącej wody. Wszystkie składniki duś pod przykryciem 10 minut. Potem przełóż do garnka, wlej 3 szklanki gorącej wody, następnie groszek wraz z zalewą, przyprawę do zup, sosów, sałatek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Kromki bułki posmaruj masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem opiekaj w piekarniku lub podsmaż na patelni (na oleju). Już na talerzach zupę obficie posyp koperkiem. Podawaj z gorącymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz