Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 12 dag margaryny lub masła
- 5 jajek
- 5 dag drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki esencji zapachowej (waniliowa, cytrynowa)
- szczypta soli
do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
lukier:
- 30 dag cukru
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- lub 1 łyżeczka soku z cytryny
Najpierw przygotuj ciasto – mąkę
przesiej do miski. 1 szklankę mąki wymieszaj z ciepłym mlekiem i rozkruszonymi
drożdżami. Rozczyn odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 1 jajko i 4 żółtka utrzyj
z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz esencją zapachową i lekko podgrzej,
mieszając. Dodaj resztę mąki i wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto na jednolitą
masę, a pod koniec wyrabiania wlej roztopioną margarynę i wciąż wyrabiaj, aż
margaryna zostanie wchłonięta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Formę wysmaruj tłuszczem. Kiedy ciasto dwukrotnie
zwiększy swoją objętość, przełóż je do formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia
na 30 minut. Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190
stopnia i piecz ok. 45 minut.
Następnie przygotuj lukier – zagotuj
8 łyżek wody, wsyp do niej cukier i wlej ocet. Gotuj kilka minut pod
przykryciem, uważając, aby syrop nie wykipiał. Zrób próbę „na nitkę”, tzn.
spuść z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli syrop utworzy cienką nitkę,
gotowanie należy przerwać. Syrop przelej do miski, skrop zimną wodą i nieco
ostudź. Następnie utrzyj lukier drewnianą łyżką, aż zbieleje. Zbyt gęsty lukier
można rozrzedzić kilkoma kroplami wody.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjmij
z formy i polukruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz