Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe

Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 12 dag margaryny lub masła
  • 5 jajek
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki esencji zapachowej (waniliowa, cytrynowa)
  • szczypta soli
do wysmarowania formy:
  • 1 łyżka masła
lukier:
  • 30 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • lub 1 łyżeczka soku z cytryny

Najpierw przygotuj ciasto – mąkę przesiej do miski. 1 szklankę mąki wymieszaj z ciepłym mlekiem i rozkruszonymi drożdżami. Rozczyn odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 1 jajko i 4 żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz esencją zapachową i lekko podgrzej, mieszając. Dodaj resztę mąki i wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto na jednolitą masę, a pod koniec wyrabiania wlej roztopioną margarynę i wciąż wyrabiaj, aż margaryna zostanie wchłonięta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę wysmaruj tłuszczem. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, przełóż je do formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopnia i piecz ok. 45 minut.

Następnie przygotuj lukier – zagotuj 8 łyżek wody, wsyp do niej cukier i wlej ocet. Gotuj kilka minut pod przykryciem, uważając, aby syrop nie wykipiał. Zrób próbę „na nitkę”, tzn. spuść z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli syrop utworzy cienką nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelej do miski, skrop zimną wodą i nieco ostudź. Następnie utrzyj lukier drewnianą łyżką, aż zbieleje. Zbyt gęsty lukier można rozrzedzić kilkoma kroplami wody.

Upieczone i ostudzone ciasto wyjmij z formy i polukruj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...