Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Babeczki z owocami

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1–2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • bita śmietana
  • truskawki lub jagody

Z podanych składników zagnieć ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki. Małe foremki posmaruj tłuszczem, wylep ciastem i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy babeczki się zrumienią, wystaw je z piekarnika, po chwili wyjmij z foremek i ostudź. Przewoź starannie ułożone w sztywnym, np. kartonowym, pojemniku. Na miejscu napełnij babeczki bitą śmietaną lub waniliowym serkiem homogenizowanym i udekoruj owocami. Bitą śmietanę, dobrze schłodzoną w lodówce, należy przewozić w termosie.

W niektórych sklepach spożywczych i cukierniczych można kupić gotowe kruche babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...