Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 1–2 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- bita śmietana
- truskawki lub jagody
Z
podanych składników zagnieć ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki. Małe foremki
posmaruj tłuszczem, wylep ciastem i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy babeczki
się zrumienią, wystaw je z piekarnika, po chwili wyjmij z foremek i ostudź.
Przewoź starannie ułożone w sztywnym, np. kartonowym, pojemniku. Na miejscu
napełnij babeczki bitą śmietaną lub waniliowym serkiem homogenizowanym i
udekoruj owocami. Bitą śmietanę, dobrze schłodzoną w lodówce, należy przewozić
w termosie.
W
niektórych sklepach spożywczych i cukierniczych można kupić gotowe kruche
babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz