Składniki:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 50 g spirytusu
- 1 łyżka masła
Masło stop i schłodź. Cytrynę
wyszoruj namydloną szczoteczką, opłucz gorącą wodą i osusz. Z cytryny otrzyj
skórkę, a z połowy owocu wyciśnij sok. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
Połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową i stale
mieszając, stopniowo dodawaj do jajek. Nadal mieszając, powoli wlewaj
schłodzone masło, następnie sok z cytryny, a na końcu spirytus.
Pamiętaj, że płynne składniki należy
wlewać ostrożnie, żeby ciasto się nie zwarzyło. Gotowe ciasto przelej do
wysmarowanej masłem formy z kominkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do
temperatury 150 stopni. Piecz ok. 30 minut, ogrzewając najpierw od spodu, a
następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i dopiecz ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz