Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego bez kości
- 1 kg ziemniaków
- 5 pomidorów
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 2 cebule
- 10 dag selera
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 10 dag tłuszczu
- sól, pieprz
Ziemniaki, marchew oraz seler
obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również
pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę
i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso pokrój w kostkę.
Cebulę zeszklij na rozgrzanym
tłuszczu, dodaj czosnek i mięso. Duś pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj
marchew, seler, pomidory, paprykę i kminek. Posól, wlej tyle wody, aby
przykryła zawartość garnka i dusić ok. 35 minut. Potem włóż ziemniaki, dolej
wody, aby wszystkie składniki zupy były przykryte i gotuj, aż ziemniaki i mięso
będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia, dopraw papryką, solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz