Składniki:
- 6 jaj
- 20 dag cukru
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki bułki tartej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 l lodów waniliowych
- 1,5 szklanki śmietanki 30-proc.
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
Białka
ubij na sztywno z sokiem cytrynowym, dodaj cukier i ubij, aż się rozpuści.
Dodaj żółtka, bułkę tartą, 15 dag orzechów i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż
do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij i odstaw na noc. Ciasto
przekrój na 2 blaty. Jeden włóż do tortownicy, szybko rozłóż na nim lody i
przykryj drugim blatem. Tort włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Śmietankę ubij
na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Tort wyjmij z tortownicy, posmaruj
wierzch i boki kremem i pozostałymi orzechami. Do czasu podania trzymaj w
zamrażalniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz