Składniki:
- 1,2 kg filetów z tołpygi
- 1 mała główka czosnku
- 1 budyń cytrynowy bez cukru
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 2 cytryny
- po 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu i kaparów
- po 3 łyżki sosu sojowego i oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki albo bazylii
- sól
Cytryny wyszoruj namydloną
szczoteczką i opłucz. Jedna cytrynę pokrój razem ze skórką w drobną kostkę, a z
drugiej wyciśnij sok. Do szerokiego rondla wlej 1 szklankę wody, dodaj obrane i
zmiażdżone ząbki czosnku, sok i pokrojoną cytrynę, pieprz, kapary, sos sojowy,
oliwę i sól. Zagotuj i odstaw z ognia.
Włóż rybę skórą do spodu i duś na
małym ogniu 10–15 minut. Proszek budyniowy rozrób w mleku. Doprowadź sos, w
którym się dusiła ryba, do wrzenia i wlej budyń. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij
potrawę z ognia.
Rybę podawaj posypaną posiekaną
natką pietruszki albo świeżą bazylią, w sosie cytrynowym, z ryżem ugotowanym na
sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz