Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Tołpyga w cytrynach

Składniki:
  • 1,2 kg filetów z tołpygi
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 budyń cytrynowy bez cukru
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 2 cytryny
  • po 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu i kaparów
  • po 3 łyżki sosu sojowego i oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki albo bazylii
  • sól

Cytryny wyszoruj namydloną szczoteczką i opłucz. Jedna cytrynę pokrój razem ze skórką w drobną kostkę, a z drugiej wyciśnij sok. Do szerokiego rondla wlej 1 szklankę wody, dodaj obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, sok i pokrojoną cytrynę, pieprz, kapary, sos sojowy, oliwę i sól. Zagotuj i odstaw z ognia.

Włóż rybę skórą do spodu i duś na małym ogniu 10–15 minut. Proszek budyniowy rozrób w mleku. Doprowadź sos, w którym się dusiła ryba, do wrzenia i wlej budyń. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij potrawę z ognia.

Rybę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki albo świeżą bazylią, w sosie cytrynowym, z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...