- 1/2 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
- 5 ząbków czosnku
- 1 l Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
- pół szklanki mleka
- jajo
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kajzerki
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Filety gotuj 15 minut w rosole drobiowo-warzywnym Kogutek, potem wyjmij i ostudź. Natkę umyj i drobno posiekaj. Teraz namocz w mleku kajzerki. Ryby i kajzerki zmiel w maszynce. Do masy dodaj potem jajko, oliwę z oliwek i natkę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, po czym wyrób na gładką masę.
Z masy formuj wałeczki (tej samej wielkości), każdy obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrany czosnek, zrumień go i wyjmij. Następnie włóż krokiety i smaż je na złoty kolor z dwóch stron.
Tak przygotowane krokiety są wyjątkowo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz