3–4 kg w
ciągu miesiąca
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą wśród diet. Można ją stosować przez całe życie. Pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję. Nie należy jednak przekraczać wielkości porcji
Zasady diety:
Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości
warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego
pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy
oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć
wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i
sosów – oliwę z oliwek, zamiast masła i
tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków
dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.
dzień
pierwszy
ŚNIADANIE: 2
kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową
margaryną, 30 g wędzonego łososia, 50 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE
ŚNIADANIE: 150 g chudego serka wiejskiego
OBIAD: 1 talerz
zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g
dorsza pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty z oliwą
z oliwek i sokiem z cytryny
PODWIECZOREK: 1 szklanka
chudego zsiadłego mleka, 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn,
truskawek
KOLACJA: 150
g sałatki z pomidora i ogórka, 40 g gotowanej kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
wołowej
dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 filiżanka
muesli ze 175 g jogurtu naturalnego, 1 kiwi
DRUGIE
ŚNIADANIE: 2 kromki
pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną, 2 plasterki szynki, 1/2 ogórka
OBIAD: chłodnik
przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, 1 brzoskwinia
PODWIECZOREK: 1 szklanka
soku warzywnego
KOLACJA: 250
g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, 1/2
grahamki cienko posmarowana margaryną
dzień trzeci
ŚNIADANIE: 2
kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny z
indyka, 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1/2 banana, 175 g jogurtu naturalnego
OBIAD: kapuśniak
z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g papryki faszerowanej
pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)
PODWIECZOREK: 1 pomarańcza
KOLACJA: 200
g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z
oliwek), 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego
dzień
czwarty
ŚNIADANIE: 2
kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze
szczypiorkiem, 2 plasterki ananasa
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, kilka rzodkiewek
OBIAD: 1 talerz
zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, 200 g chudej wołowiny z
rusztu,
30 g kaszy gryczanej, 100 g brukselki z wody
PODWIECZOREK: 150
g serka homogenizowanego
KOLACJA: 250
g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą i
sokiem z cytryny
dzień piąty
ŚNIADANIE: 2
kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, 1/2 jaja na
twardo, 2 plasterki polędwicy drobiowej, 100 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
brzoskwinia, 150 g jogurtu naturalnego
OBIAD: 200
g szaszłyka z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki, 30 g ryżu, 150 g
gotowanej marchewki z groszkiem
PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: 1 kromka grahama z 2 wędliny, 1 plaster sera feta, 1/2
pomidora ze szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz