Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek drożdżowy topiony

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
    do dekoracji:
    po 5 dag: rodzynek, obranych orzechów,
  • smażonej skórki pomarańczowej i cukru (kryształ)
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj mleko i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, wlej drożdże i dobrze wymieszaj. Dodaj masło i żółtka, po czym starannie wyrób ciasto. Owiń je lnianą ściereczką i włóż na noc do naczynia z zimną wodą.

Następnego dnia ciasto wyjmij na stolnicę, wsyp pozostały cukier, ponownie zagnieć i zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potem delikatnie przełóż do natłuszczonej brytfanny (dużej lub dwóch małych) i posmaruj roztrzepanym białkiem. Na wierzchu udekoruj bakaliami i cukrem. Przykryj pergaminem i wstaw do średnio gorącego piekarnika. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...