Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek jabłkowo-pomarańczowy

Składniki:
  • 70 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
    masa:
  • 6 jabłek
  • 2 pomarańcze
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 dag migdałów
  • cukier do smaku
    do dekoracji:
  • 2-3 mandarynki
  • 5 dag migdałów
Z mąki, cukru, masła, jaj i śmietany zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Odetnij czwartą część, resztę rozwałkuj na grubość około 2 cm i przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę. Z odciętego kawałka uformuj wałeczek i udekoruj nim brzegi mazurka. Ciasto wstaw teraz do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Przygotuj owoce. Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj i - stale mieszając - ugotuj w niewielkiej ilości wody. Pod koniec wsyp cukier, wlej sok z cytryny i wrzuć drobno posiekane migdały (bez skórki). Ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło, po czym udekoruj fantazyjnie cząstkami mandarynek oraz płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...