Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek Jadwisi

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 dag drożdży
    do dekoracji:
  • płatki migdałowe
  • gotowa polewa czekoladowa
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj 3 żółtka, wlej drożdże rozrobione mlekiem, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i włóż do brytfanny (dużej lub dwóch małych) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Białko z jednego jaja ubij trzepaczką.

Wyrośnięte ciasto posmaruj pianą, posyp cukrem i przykryj pergaminem. Wstaw do średnio gorącego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu fantazyjnie udekoruj płatkami migdałowymi i polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...