- ciasto:
- 20 dag cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka utartego sucharka
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc
- do dekoracji:
- posypka czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek polej przygotowanym wcześniej lukrem. Udekoruj posypką czekoladową i zestruganą nożem gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz