Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek kakaowy

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag cukru
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka utartego sucharka
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc
    do dekoracji:
  • posypka czekoladowa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dosyp kakao i utarty sucharek. Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z masą, całość delikatnie wymieszaj. Ciasto w brytfance wyłożonej natłuszczonym papierem wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek polej przygotowanym wcześniej lukrem. Udekoruj posypką czekoladową i zestruganą nożem gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...