Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek kruchy z pianką

Składniki:
    ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj
  • 20 dag dżemu śliwkowego do przełożenia
    masa:
  • 5 białek
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    do dekoracji:
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Teraz dobrze zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkości), podnosząc jego brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód posmaruj dżemem.

Przygotuj masę: z białek ubij sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy, wyłóż ją na posmarowany dżemem spód i posyp posiekanymi orzechami. Mazurek wstaw do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i piecz, aż piana się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...