- ciasto:
- 20 dag maku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 10 dag cukru
- 3 jaja
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat migdałowy
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc
- do dekoracji:
- 1 łyżka maku
Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Posmaruj lukrem wystudzony mazurek, a następnie fantazyjnie posyp makiem, np. w kratkę lub w paski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz