Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek makowy

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag maku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 10 dag cukru
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat migdałowy
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc
    do dekoracji:
  • 1 łyżka maku
Mak sparz, osącz i przepuścić 3 razy przez maszynkę. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Otrzymaną masę delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z 3 białek, a następnie z sodą i olejkiem migdałowym. Wylej ją na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę. Upiecz w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

Posmaruj lukrem wystudzony mazurek, a następnie fantazyjnie posyp makiem, np. w kratkę lub w paski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...