Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek drożdżowy

Składniki:
    ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 20 dag bakalii (rodzynki, migdały, suszone owoce, skórka pomarańczowa, figi, daktyle)
    polewa:
  • 5 dag masła
  • ok. 3 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wody
    do dekoracji: 5 dag bakalii
Drożdże rozpuść w letnim mleku. Masło roztop na maleńkim ogniu. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj do nich rozpuszczone masło oraz drożdże - rozmieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Następnie wymieszaj z mąką i bakaliami.

Blachę (dużą lub dwie małe) wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nią ciasto na grubość około 2 cm. Piecz w średnio gorącym piekarniku około 30 minut. Gorący upieczony placek ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.

Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj, mieszając, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Polewą polej gorący placek, na koniec udekoruj go - według uznania - bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...