- ciasto:
- 45 dag mąki
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 20 dag bakalii (rodzynki, migdały, suszone owoce, skórka pomarańczowa, figi, daktyle)
- polewa:
- 5 dag masła
- ok. 3 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki wody
- do dekoracji: 5 dag bakalii
Blachę (dużą lub dwie małe) wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nią ciasto na grubość około 2 cm. Piecz w średnio gorącym piekarniku około 30 minut. Gorący upieczony placek ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.
Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj, mieszając, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Polewą polej gorący placek, na koniec udekoruj go - według uznania - bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz