Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek czekoladowy

Składniki:
    ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    polewa:
  • po 1/2 szklanki mleka i cukru
  • 12 dag masła
  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki czekolady w proszku
    do dekoracji:
  • bakalie lub łuskane orzechy
Wyrób kruche ciasto z żółtek, śmietany, masła i cukru, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj je na grubość około 2 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blasze (jedna duża lub dwie małe), starannie wylep 2-3-centymetrowe brzegi. Piecz w gorącym piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw, by ostygło.

Przygotuj polewę: mleko, cukier, masło i czekoladę zagotuj. Teraz odstaw garnek z ognia i dodaj przesiane przez sito mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Mazurek udekoruj bakaliami lub łuskanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...