Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek babuni

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag cukru pudru
  • 4-5 jaj
  • 35 dag mąki
    po 10 dag: daktyli, migdałów, rodzynek i fig
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • smażona skórka pomarańczowa
    polewa:
  • 2 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    do dekoracji:
  • kolorowe wiórki kokosowe
Na początku jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dosypując po trochu mąkę. Figi i daktyle pokrój w paseczki, rodzynki opłucz, migdały przetnij na pół, a skórkę pomarańczową (jeśli trzeba) dość grubo posiekaj. Przygotowane bakalie dodaj do masy jajecznej. Wszystko razem starannie wymieszaj i przełóż na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (jedna duża lub dwie małe). Wstaw do średnio gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Przygotuj polewę: cukier puder, białka i sok z cytryny utrzyj do białości. Pod koniec ucierania wsyp skórkę z cytryny. Sporządzonym lukrem polej wystudzone ciasto, po czym obficie posyp wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...