Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek miodowy

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 25 dag miodu
  • 4 jaja
  • 3 dag smalcu
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat rumowy
    masa:
  • 30 dag masła
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag orzechów
    polewa:
  • 1 białko
  • 25 dag cukru pudru
  • 50 ml rumu
    do dekoracji: kilka orzechów
Do garnka włóż miód i smalec, rozpuść je na małym ogniu, po czym odstaw do wystygnięcia. Jaja utrzyj z cukrem na białą puszystą masę. Do mąki dodaj utarte jaja, roztopiony ze smalcem miód, sodę i aromat rumowy. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia ciasto podziel na dwa placki, które następnie rozwałkuj i upiecz.

Teraz przygotuj masę: masło utrzyj do białości, dodając cukier i żółtka. Gdy masa stanie się już puszysta, wlej sok z cytryny i wsyp posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Upieczony placek posmaruj masą i delikatnie przykryj drugim.

Przygotuj polewę: cukier puder utrzyj dokładnie z białkiem na białą masę, pod koniec ucierania wlej rum. Tak przygotowaną aromatyczną polewą oblej mazurek z wierzchu i udekoruj go orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...