- ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 25 dag miodu
- 4 jaja
- 3 dag smalcu
- 1 łyżeczka sody
- aromat rumowy
- masa:
- 30 dag masła
- 2 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 10 dag orzechów
- polewa:
- 1 białko
- 25 dag cukru pudru
- 50 ml rumu
- do dekoracji: kilka orzechów
Teraz przygotuj masę: masło utrzyj do białości, dodając cukier i żółtka. Gdy masa stanie się już puszysta, wlej sok z cytryny i wsyp posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Upieczony placek posmaruj masą i delikatnie przykryj drugim.
Przygotuj polewę: cukier puder utrzyj dokładnie z białkiem na białą masę, pod koniec ucierania wlej rum. Tak przygotowaną aromatyczną polewą oblej mazurek z wierzchu i udekoruj go orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz