3 kg w
ciągu 2 tygodni
Dieta
została tak opracowana, abyś ryby jadła minimum 2 razy dziennie. Zapewne
ucieszy to smakoszy ryb. Dobre efekty
odchudzające uzyskasz jednak, wybierając jedynie chudsze ryby (flądra, dorsz,
mintaj, sola) i przyrządzając je w niewielkiej ilości oleju. Ryby pod względem
wartości odżywczych są bogatsze nawet od drobiu – mają więcej składników
mineralnych (jod, selen, potas, fosfor) i witamin A i B. Są bogate w
nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu
krążenia.
Zasady diety:
Zjadaj 5
posiłków dziennie. Dietę stosuj 2
tygodnie, ryby jedz 2 razy dziennie – na obiad, śniadanie lub kolację. Dietę
możesz powtarzać tyle razy, ile chcesz.
dzień
pierwszy
ŚNIADANIE: 2 kawałki pieczywa
chrupkiego posmarowane pastą z 50 g wędzonej makreli wymieszanej z 70 g chudego
serka wiejskiego i 1 łyżeczką posiekanego szczypiorku, herbata bez cukru
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
szklanka chudej maślanki, 1/2 banana
OBIAD: 1 filet rybny z warzywami
Filet rybny z warzywami
- 1/4 szklanki ryżu
- 1/2 pokrojonej marchwi i cukinii
- 25 g krótkich szparagów
- 25 g młodych kolb kukurydzy
- 1/4 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego z 1 kostki
- filet z dorsza
- 1/2 łyżki margaryny
- 1 łyżka białego wina i śmietany
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Warzywa w
bulionie ugotuj do miękkości. Odcedź, zachowując bulion. Podsmaż rybę na
margarynie przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Nałóż ryż na
ogrzane talerze, a na wierzchu ułóż rybę i warzywa. Postaw w ciepłym miejscu.
Do sosu ze smażenia ryby dodaj wino i bulion i gotuj na dużym ogniu do czasu,
aż zgęstnieje. Dopraw śmietaną, połową szczypiorku oraz solą i pieprzem. Polej
rybę i posyp pozostałym szczypiorkiem.
PODWIECZOREK: 2 mandarynki
KOLACJA: 1kromka ciemnego chleba z 1
plasterkiem żółtego sera, 1/2 szklanki chudego mleka
dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 szklanka płatków
kukurydzianych, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka miodu
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
kiwi, 150 g kefiru
OBIAD: 1 grillowany śledź z
pomidorami, 1 kawałek chrupkiego pieczywa, kawa lub herbata
Grillowany śledź z pomidorami (2 porcje)
- 2 małe oczyszczone śledzie
- 1 łyżeczka margaryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 przekrojone na pół pomidory
- 2 kawałki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną margaryny
Rozłóż rybę i ułóż skórą do góry na desce. Przeciągnij
kilka razy kciuk, dociskając go do kręgosłupa. Potem odwróć rybę i wyjmij
kręgosłup wraz z odchodzącymi od niego ościami. Umieść ja na ruszcie skórą do
dołu i ułóż na niej małe kawałeczki margaryny, oprósz pieprzem. Grilluj 4
minuty, potem włóż pomidory na ruszt i dalej piecz, aż ryba będzie chrupka i
nabierze złotego koloru, a pomidory zmiękną.
PODWIECZOREK: 3 biszkopty, 1 szklanka
soku owocowego (niesłodzonego)
KOLACJA:
2 kromki chleba
razowego posmarowane masłem, 4 liście sałaty, 100 g wędzonego pstrąga, 1
szklanka niesłodzonej herbaty
dzień trzeci
ŚNIADANIE: 1/2 szklanki muesli z
owocami, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
kromka pumpernikla z 1 kostką sera topionego, 1/2 świeżego ogórka
OBIAD: 1 wędzony dorsz z jajkiem,
1 wafel z dmuchanej pszenicy
Wędzony dorsz z jajkiem (2 porcje)
∙ 2 filety z wędzonego dorsza (ok. 100 g każdy) ∙ 2 jaja
Ułóż filety
na dużej patelni z przykrywką i zalej wodą. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i
gotuj jeszcze 3 minuty. Delikatnie odsuń rybę na bok patelni. Wbij po 1 jaju do
filiżanki i ostrożnie zsuń je do wody obok ryby. Gotuj 3 minuty, aż jaja się
zetną, a ryba zmięknie. Przełóż na ogrzany talerz.
PODWIECZOREK: koktajl z 1 szklanki
chudego mleka, 1 szklanki (150 g) owoców sezonowych – truskawek, malin, jeżyn
itd.
KOLACJA:
120 g karpia w
galarecie, 1 kromka chleba pełnoziarnistego, 1 czerwona papryka, 1 szklanka
herbaty bez cukru
dzień
czwarty
ŚNIADANIE: 1 wędzony śledź, 1 szklanka soku
pomarańczowego, 1 kromka chleba razowego z odrobiną margaryny
Wędzony śledź (2 porcje)
∙ 1 wędzony filety śledziowy ∙ ćwiartki cytryny
Włóż fileta
do słoika, ogonem do góry. Zalej wrzątkiem, tak aby zakrył rybę całkowicie.
Zostaw na 5 minut. Odsącz, ułóż na ogrzanym talerzu i podawaj z ćwiartkami
cytryny.
DRUGIE
ŚNIADANIE: 1
grejpfrut, 1/2 grahamki posmarowana margaryną, 1 plasterek wędliny drobiowej, 2
liście sałaty
OBIAD: 1 porcja białej zupy rybnej
Biała zupa rybna (8 porcji)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/4 szklanki margaryny
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 drobno pokrojona marchew
- 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 i 3/4 szklanki bulionu z ryby (2 kostki)
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 cytryna
- 100 g fileta z płastugi pokrojonego w grube paski
- 100 g fileta z dorsza pokrojonego w duże kawałki
- 100 g fileta z witlinka pokrojonego w duże kawałki
- 1 drobno posiekana papryczka z puszki
- 2/3 szklanki śmietany
- 8 całych krewetek w pancerzyku, do przybrania
Podgrzej
oliwę i margarynę w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek, marchew i smaż 2
minuty, aż zmiękną. Dołóż pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 1/2 natki
pietruszki, bulion, wino, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj.
Odetnij końce cytryny i wrzuć do garnka. Pokrój pozostałą część cytryny na 8
plasterków i zostaw je do przybrania. Do garnka z wywarem dodaj ryby, ponownie
zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Wyjmij liść laurowy i końce cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozdziel
rybę na 8 talerzy. Dodaj do zupy papryczkę i śmietanę. Podgrzej, ale nie gotuj.
Nalej do talerzy z rybą, posyp pozostałą natką pietruszki i udekoruj brzegi
talerzy plasterkiem cytryny oraz całą krewetką.
PODWIECZOREK:
1 kromka bułki
wrocławskiej posmarowana 1 łyżeczką dżemu owocowego niskosłodzonego, 1/2
szklanki chudego mleka
KOLACJA: 1 jajo na twardo, 2 kromki bułki
wrocławskiej, 50 g kiełków, np. rzodkiewki, soi, fasoli, 1/2 szklanki kawy Inki
z 1/2 szklanki chudego mleka
dzień piąty
ŚNIADANIE: 1 opakowanie chudego serka
wiejskiego wymieszaj z 25 g kiełków, 1 szklanka niesłodzonej herbaty owocowej,
3 kawałki pieczywa chrupkiego
DRUGIE
ŚNIADANIE: 150
g chudego naturalnego jogurtu wymieszanego z 1 łyżką płatków owsianych, 1
jabłko
OBIAD: 1 porcja sardynek z pomidorami, mieszana zielona sałata, 1 kromka
bagietki
Sardynki z pomidorami (4 porcje)
- 900 g pokrojonych w plasterki pomidorów
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/4 szklanki niskotłuszczowej margaryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 świeżych sardynek
- 2 cytryny
- 1 bagietka
Ułóż połowę
plastrów pomidorów w płytkim naczyniu do zapiekania. Posyp połową ziół,
czosnku, skrop rozpuszczoną margaryną oraz dopraw solą i pieprzem. Umyj i
oczyść sardynki pod bieżącą wodą, osusz. Połóż ryby na pomidorach. Pokrój
cienko jedną z cytryn i rozłóż na sardynkach. Przypraw, a na wierzch wyłóż
resztę pomidorów, ziół i margarynę. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i skrop
nim rybę. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Podawaj prosto z naczynia, z bagietką i mieszaną zieloną sałatką.
Mieszana zielona sałatka
Wymieszaj
zielone liście sałaty lodowej, rukoli, mniszka, sałaty masłowej itp. Dodaj 1
ogórek pokrojony w plasterki, krążki zielonej papryki, posiekaną cebulę dymkę i
kiełki rzodkiewki. Możesz też dołożyć kilka porwanych listków świeżych ziół,
takich jak pietruszka, kolendra lub bazylia. Sałatkę polej sosem winegret.
PODWIECZOREK: 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2
szklanki chudego mleka, 1 mała jagodzianka
KOLACJA: sałatka z tuńczyka z puszki w
sosie własnym wymieszanego z 1/3 szklanki ugotowanego ryżu, 1 łyżką kukurydzy z
puszki i 1 łyżką posiekanego szczypiorku, 1 szklanka niesłodzonej herbaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz