Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Schab z jabłkami w cieście francuskim

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1,5 kg mrożonego ciasta francuskiego
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 i 1/3 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 7 łyżek smalcu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 2 łyżeczki pieprzu

Ciasto rozmroź. Mięso umyj, osusz, a następnie natrzyj solą wymieszaną z pieprzem. Obsmaż na 2 łyżkach smalcu, aż się zarumieni, wlej bulion i duś pod przykryciem na dużym ogniu 10 minut. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w plasterki. Następnie skrop sokiem z cytryny i podsmaż na 3 łyżkach smalcu.

Blachę do pieczenia wysmaruj resztą smalcu i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwiń i ułóż na blasze. Na cieście połóż mięso, posmaruj je białkiem, obłóż połową jabłek.  Zawiń i dokładnie zlep brzegi, wierzch posmaruj żółtkiem. Resztę jabłek ułóż w brytfannie wokół mięsa. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Po upieczeniu sos zlej do rondelka i wymieszaj ze śmietanką. Przypraw chrzanem, pieprzem i cukrem.

Ostudzoną pieczeń pokrój w plastry i obłóż jabłkami z sosu. Sos podawaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...