Szukaj przepisów

czwartek, 4 października 2012

Zupa krem z brokuła, szpinaku i rukoli

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 150g różyczek brokuła (wcześniej ugotowanych)
  • 100g liści szpinaku (użyłam mrożonych)
  • 50g rukoli
  • 100g sera pleśniowego (z zieloną lub niebieską pleśnią)
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 400ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól do smaku

dodatkowo:
  • 8 kromek bagietki do podania
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać rukolę, dusić do momentu, aż liście zmiękną, dodać ugotowane różyczki brokuła, zalać całość bulionem, zagotować. Dodać liście szpinaku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut (brokuł powinien się rozpadać). Zdjąć z ognia i zmiksować przy użyciu blendera. Dodać ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Jeśli ser nie chce się roztopić, można na chwilę wstawić krem na bardzo mały ogień. Dodać śmietanę i przeciśnięty ząbek czosnku, dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.

Podawać udekorowane liśćmi rukoli oraz z kawałkami bagietki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...