Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Vichyssoise

Kuchnia francuska

Składniki:
  •  55 g masła
  •  1 posiekana cebula
  •  300 g porów, pokrojonych na cienkie plasterki
  •  1 szklanki białego wina
  •  110 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
  •  290 ml bulionu warzywnego
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  290 ml mleka
  •  2 łyżki śmietany
  •  garść posiekanego szczypiorku
  •  mała garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
 Roztop masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz pory i podsmaż, aż zmiękną i się zeszklą, około 10-15 minut na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, wlej wino i bulion, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem, dolej mleko i śmietanę. Ostudź i wstaw do lodówki przed podaniem. Podawaj ze szczypiorkiem i natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...