Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Tarta z syropem słodowym

Na ciasto:
  •  225 g białej mąki
  •  150 g schłodzonego posiekanego masła
  •  1 żółtko
  •  1 łyżka cukru
  •  2 łyżki zimnej wody (lub więcej w razie potrzeby)

Na nadzienie:
  •  700 g syropu słodowego
  •  175 g świeżej bułki tartej
  •  skórka otarta z 3 cytryn
  •  2 lekko ubite jajka od kur z wolnego wybiegu

Przygotowanie:
 Umieść mąkę i masło w malakserze i używając funkcji pulsacyjnej, miksuj aż uzyskasz konsystencję tartej bułki. Dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki zimnej wody. Miksuj aż uformuje się ciasto.
 Ciasto z malaksera wyłóż na oprószoną mąką powierzchnię. Lekko ugnieć, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Posmaruj masłem formę do tarty z wyjmowanym dnem. Wyłóż ciastem formę, dociśnij do krawędzi i nakłuj dno widelcem. Resztki ciasta zachowaj do dekoracji. Podgrzej syrop słodowy w rondlu aż stanie się rzadki. Zdejmij z ognia i wymieszaj z bułką tartą oraz otartą skórką z cytryny.
 Dodaj jajka i zamieszaj. Wlej mieszankę do wyłożonej ciastem formy. Za pomocą resztek ciasta uformowanego w paski udekoruj wierzch. Piecz 45-50 minut lub do czasu aż nadzienie stężeje i się zrumieni. Przed wyjęciem z formy i podaniem lekko ostudź tartę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...