Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Piątkowe smażone

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  oliwa
  •  6 plasterków boczku
  •  4 gotowane kiełbaski
  •  1 duża cebula albo dwie duże dymki
  •  4 małe albo 2 duże gotowane ziemniaki
  •  garść zieleniny, na przykład kapusty
  •  1 duża garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
 Rozgrzej oliwę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Pokrój boczek, kiełbaski i cebulę i włóż na patelnię. Dodaj pokrojone (najlepiej nieobrane) ziemniaki i podgrzewaj wszystko na małym ogniu. Nie mieszaj za często, żeby się zrumieniło. Posiekaj kapustę (albo inną zieleninę) i zblanszuj w 2 minuty we wrzątku. Odsącz i przełóż na patelnię. Posyp natką i delikatnie przemieszaj. Zwiększ na chwilę płomień, żeby się przesmażyło i od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...