Ciasto:
- 75 g skrobi kukurydzianej
- 75 g mąki pszennej
- 1 jajko od wiejskiej kury, lekko roztrzepane
- ¾ szklanki piwa
- olej roślinny do smażenia
- 50 g mąki pszennej
- 1,5 kg dużych surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
- sos sojowy do podania
Przesiej skrobię kukurydzianą i mąkę do średniej miski. Zrób w mące dołek i wlej do niego roztrzepane jajko oraz piwo. Mieszaj małymi ruchami poczynając od środka leja, aż składniki się połączą (ciasto może być trochę grudkowate). Odstaw je na kilka minut w chłodne miejsce. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie, aż okruch bułki rzucony na powierzchnię zaskwierczy i zbrązowieje. Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie krewetki. Zanurzaj je w cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, smaż 2-3 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Powoli odławiaj je łyżką cedzakową i susz na papierowym ręczniku. Podawaj z miseczką sosu sojowego do maczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz