Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Krewetki w tempurze

liczba osób: 6-8

Ciasto:
  • 75 g skrobi kukurydzianej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko od wiejskiej kury, lekko roztrzepane
  • ¾ szklanki piwa
Tempura:
  • olej roślinny do smażenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 1,5 kg dużych surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
  • sos sojowy do podania
Przygotuj ciasto:
Przesiej skrobię kukurydzianą i mąkę do średniej miski. Zrób w mące dołek i wlej do niego roztrzepane jajko oraz piwo. Mieszaj małymi ruchami poczynając od środka leja, aż składniki się połączą (ciasto może być trochę grudkowate). Odstaw je na kilka minut w chłodne miejsce. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie, aż okruch bułki rzucony na powierzchnię zaskwierczy i zbrązowieje. Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie krewetki. Zanurzaj je w cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, smaż 2-3 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Powoli odławiaj je łyżką cedzakową i susz na papierowym ręczniku. Podawaj z miseczką sosu sojowego do maczania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...