Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Kotlety mielone z kurczaka z ziołowym majonezem

liczba osób: 4

Składniki:
  • 70 g miękiszu świeżej białej bułki
  • 500 g mielonego mięsa kurczaka
  • 6 plastrów wędzonego boczku, drobno posiekanych
  • 1 cytryna – otarta skórka i sok
  • listki z 6 gałązek świeżego tymianku, posiekane
  • 3 czubate łyżki świeżo tartego parmezanu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
  • majonez
  • liście sałaty
Przygotowanie:
Włóż bułkę, mięso i posiekany boczek do miski. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki tymianku. Wsyp starty parmezan. Dopraw mieszaninę niewielką ilością soli oraz sporą szczyptą czarnego pieprzu i starannie wymieszaj.

Zrób z masy niewielkie pulpeciki i spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż po 8 kotlecików raz przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze 6-8 minut, żeby były starannie przesmażone, przekładając w połowie czasu na drugą stronę. Zdejmij kotleciki z patelni i podawaj z majonezem owinięte w liście sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...