Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Nalewka ananasowa

Składniki:
  • niepełna szklanka cukru
  • dojrzały, słodki ananas
  • 2 cytryny
  • 5 dag korzenia imbiru
  • 1 litr wódki żytniej
  • listek mięty (niekoniecznie)

Ananas oraz cytryny obierz, pokrój w kostkę. Korzeń imbiru przekrój wzdłuż i pokrój w cienkie plasterki. Do butelki z szeroką szyjką lub wysokiego słoja wsyp cukier, włóż ananas wraz z sokiem, cytryny i imbir, wszystko razem zamieszaj. Na koniec możesz dodać listek mięty.

Wlej wódkę i odstaw butelkę na 3 tygodnie. Co pewien czas ją wstrząśnij. Potem przecedź i przelej do szczelnej karafki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...