Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Bulion z warzywami i porto

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder)
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka masła
  • 10 łyżek czerwonego porto
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Mięso opłucz i zalej zimną wodą. Włoszczyznę drobno pokrój (oprócz marchwi), podsmaż na maśle na jasnozłoty kolor i dodaj do mięsa. Następnie dodaj przyprawy  i gotuj na bardzo małym ogniu 2–3 godziny. Bulion przecedź przez gęste sito i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Cukinię razem z marchewką drobno pokrój. Dodaj do gorącego bulionu, następnie zagotuj. Przed podaniem wlej porto.

Bulion możesz podać z kruchymi paluszkami albo krakersami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...