Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Mujaddarah

Kuchnia indyjska

Składniki:
  •  175 g białego ryżu basmati
  •  175 g drobnej brązowej soczewicy
  •  75 g masła
  •  1 łyżeczka mielonego cynamonu
  •  1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  •  sól, do smaku
  •  1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  •  300 ml oleju słonecznikowego
  •  4 duże cebule pokrojone na cienkie plasterki
  •  duża garść posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
Przepłucz ryż dokładnie zimną wodą, aż będzie przezroczysta. Wsyp ryż do rondla i zalej wodą. Dodaj sól do smaku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Wsyp soczewicę do drugiego rondla i zalej sporą ilością wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż soczewica będzie tylko lekko twardawa. Natychmiast ją osącz i odstaw na bok. W tym samym czasie usmaż cebulę. Rozgrzej olej w dużym rondlu. Na gorącym oleju ułóż pojedynczą warstwę cebulowych krążków i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy plasterki zaczną się rumienić, mieszaj cały czas, żeby się nie przypaliły. Kiedy cebula ładnie zbrązowieje, wyjmij plasterki łyżką cedzakową, a następnie usmaż resztę porcjami. Roztop masło w rondlu i dodaj przyprawy. Wmieszaj osączoną soczewicę z ryżem i jedną trzecią usmażonej cebuli. Delikatnie przemieszaj. Zalej wodą na głębokość około 0,5 cm powyżej powierzchni ryżu z soczewicą i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryj rondel wilgotnym kawałkiem pergaminu tak, żeby dotykał powierzchni wody. Przykryj rondel pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Po 5 minutach zmniejsz ogień i gotuj kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę i papier, rozłóż na wierzchu pozostałą smażoną cebulę i posyp wszystko posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...